Retinopatia diàbetica

Què és la retinopatia diabètica?

La retinopatia diabètica és una complicació greu de la diabetis. El risc de sofrir la retinopatia augmenta amb el temps d’evolució de la diabetis i amb el seu mal control. L’augment de la glicèmia de forma continuada provoca un dany vascular que afavoreix l’acumulació de líquid entre les capes de la retina així, com hemorràgies, i la producció de vasos anòmals que poden arribar a desprendre la retina. En l’actualitat, la retinopatia diabètica constitueix una de les principals causes de pèrdua de visió al món occidental.

Símptomes

Els casos lleus o sense edema a la màcula poden no produir símptomes. En casos més evolucionats es poden presentar mosques volants o ombresvisió borrosa de forma progressiva, pèrdua de visió nocturna o pèrduda brusca de visió.
En els casos més greus, pot presentar-se dolor i inflamació relacionats amb un augment de la pressió intraocular.

Es pot prevenir ?

És fonamental realitzar revisions periòdiques del fons d’ull en pacients diabètics, atès que, en molts casos la retinopatia diabètica no presenta símptomes fins que ja es troba en un estat avançat. Es recomanen realitzar revisions anuals de fons d’ull en tots els pacients diabètics.
Existeixen altres factors que s’associen de forma freqüent a pacients diabètics i que poden accelerar i complicar la retinopatia diabètica, per la qual cosa és important tenir-los ben controlats. El principal seria la hipertensió arterial i, en un segon pla, l’obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme.

Tractament

El factor més important és el bon control de la glicèmia, la tensió arterial i el colesterol juntament amb les visites anuals per a la detecció precoç.
Segons el grau de severitat, el tractament amb làser, amb injeccions intravítries d’antiinflamatoris i , en els casos mes avançats, pot ser necessari el tractament quirúrgic (vitrectomia).

NO HEM POGUT RESOLDRE ELS TEUS DUBTES?

Pots contactar em nosaltres sempre que ho necessitis.