Miosedòpsies

Què són les miosedòpsies?

Les miosedòpsies, també conegudes com a cossos flotants o “- mosques volants-” són petites taques mòbils que apareixen en el camp visual, que s’aprecien sobretot quan hi ha molta llum o quan mirem sobre un fons clar com un paper o una paret blanca. La visió en general es  conserva.

Símptomes

Petites taques que es van movent de forma constant pel camp visual i que poden adoptar diferents formes, des de petits punts fins a línies fines, o simular formes que poden recordar a alguns insectes com mosques o mosquits.
En alguns casos poden presentar formes més complexes com teranyines, aigües o aranyes.

Per què apareixen ?

A l’interior del globus ocular, en contacte amb la retina, hi ha l’humor vitri. El vitri és un gel transparent, ja que ha de deixar passar la llum perquè les imatges arribin en perfectes condicions a la retina. Amb el pas dels anys, el vitri va perdent les seves propietats i poden succeir 2 fenòmens :

  • Que s’espesseixi o es condensi en algunes zones i que  formi petites opacitats o coàguls ,que són les miiodesòpsies.
  • En ocasions, és tot el cos vitri el que pot encongir-se i provocar que algun dels ancoratges que uneixen la gelatina vítria a la retina es trenquin, la qual cosa es coneix com a despreniment del vitri .

La causa més freqüent dels cossos flotants és l’edat. Altres causes freqüents són:

  • Miopia .
  • Cirurgies oftalmològiques prèvies, com cataractes.
  • Traumatismes.
  • Algunes malalties oftalmològiques com uveïtis o retinopatia diabètica.

Es poden prevenir ?

No es poden prevenir, però en cas d’aparició és molt important acudir a l’ oftalmòleg per realitzar una completa exploració oftalmològica,  ja que, encara que les miiodesòpsies per elles mateixes no tenen gravetat, sí que, en ocasions, poden aparèixer com a reflex d’alguna altra patologia, especialment d’esquinçaments o despreniment de retina. Els símptomes d’alerta que aconsellen valoració urgent per l’oftalmòleg serien :

  • Aparició brusca de múltiples miiodesòpsies.
  • Si van acompanyades de centelleigs de llum ( com a “-llampecs-” ) també coneguts com fotòpsies. Les fotòpsies indiquen que la retina s’ha vist traccionada en algun moment, són un signe de patiment.
  • Si, a més  hi ha pèrduda de visió.

Tractament

En principi no hi ha tractament per als cossos flotants. Una vegada l’oftalmòleg ha confirmat el diagnòstic, s’explica al pacient que de forma progressiva aprendrà a  conviure-hi, fins a arribar a un moment en què les apreciaràs de forma molt ocasional.

Els consells útils són utilitzar ulleres de sol en llocs amb molta claredat i no perseguir les taques amb la mirada.
Només en casos excepcionals es recorre a la cirurgia i es realitza una  vitrectomia , que és l’extracció quirúrgica del cos vitri. És una cirurgia  que no eximeix complicacions importants.

NO HEM POGUT RESOLDRE ELS TEUS DUBTES?

Pots contactar em nosaltres sempre que ho necessitis.