Membrana epirretiniana

Què és la membrana epirretiniana?

Es tracta del creixement d’una membrana de teixit fibrós per sobre de la superfície de la màcula (àrea central de la retina) que té tendència a contreure’s i produeix visió borrosa i deformitat.

Símptomes

La membrana epirretiniana provoca visió borrosa, deformitat de la imatge i dificultat en la lectura.

En molts casos, les membranes són asimptomàtiques i es poden detectar en una revisió amb exploració del fons d’ull. La tomografia de coherència òptica o OCT és la millor prova diagnòstica per a aquesta patologia,  ja que ens ofereix una imatge clara de l’extensió i del grau d’evolució de la membrana.

Per què apareix?

La membrana epirretiniana és una patologia molt freqüent (fins al 20% de la població major de 75 anys la pot presentar)  i habitualment la seva causa és desconeguda. Algunes alteracions oculars com els esquinçaments retinians, la inflamació intraocular, la diabetis o les patologies vasculars la poden causar.

Es pot prevenir?

Sí,  en aquells casos en què són secundàries a un procés previ: en pacients amb trencaments o esquinçaments de retina als quals se’ls segellen en amb làser el més ràpid possible. En el cas de retinopaties diabètiques, s’ha d’ intentar controlar al màxim la progressió de la malaltia. També es poden observar després d’una cirurgia ocular,  per la qual cosa és necessari optimitzar el control postoperatori.

Tractament

En els casos amb pocs símptomes i poca pèrdua de visió, no és necessari cap tractament, però si que cal fer-ne un seguiment per poder detectar progressió de la membrana.

Si existeixen símptomes importants,  el tractament que s’escull és la vitrectomia i l’extracció quirúrgica de la membrana.

Quin pronòstic té

El pronòstic visual és bo, encara que existeixen molts factors que el  fan variar: molts pacients recuperen la totalitat de la visió perduda, encara que en els casos de membranes denses i de molt llarga evolució pot produir-se una recuperació parcial.

La millora comença a detectar-se setmanes després de la intervenció i es pot guanyar agudesa visual fins a un any després.

Un 5% de les membranes poden tornar a aparèixer després de la cirurgia.

NO HEM POGUT RESOLDRE ELS TEUS DUBTES?

Pots contactar em nosaltres sempre que ho necessitis.